- Dit weekend is een raketcapsule van SpaceX vertrokken naar ruimtestation ISS met onder meer avocado’s, ijsjes, mieren, pekelkreeftjes en een robotarm aan boord.
- Het gaat om de 23e vlucht die het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk uitvoert voor NASA.
- De mieren en pekelkreeftjes zijn van The Girl Scouts en bedoeld om experimenten mee uit te voeren.
SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, heeft een raket gelanceerd naar het International Space Station (ISS) met ruim tweeduizend kilo aan goederen aan boord.
Het gaat om de 23e levering van SpaceX aan NASA. Aan boord waren onder meer avocado’s, ijsjes, mieren en een robotarm, meldt The Associated Press. Het eten en de andere producten zijn bestemd voor de zeven astronauten in het International Space Station, waar onder andere wordt onderzocht hoe voedsel te verbouwen in de ruimte.
Op dit moment verblijven de Amerikanen Mark Vande Hei, Megan McArthur en Shane Kimbrough, de Russen Oleg Novitski en Pjotr Doebrov, de Japanner Akihiko Hoshide en de Fransman Thomas Pesquet in het ISS.
Vande Hei, Novitski en Doebrov zijn inmiddels 143 dagen in de ruimte en McArthur, Kimbrough, Pesquet en Hoshide 129 dagen.
Veel van de materialen die SpaceX meeneemt zijn bedoeld voor onderzoek. Zo hebben de The Girl Scouts mieren, pekelkreeftjes en zaailingen gestuurd om mee te experimenteren in het ruimtestation.
Een van de experimenten is bedoeld om te kijken hoe tomaten en andere planten groeien in een gewichtloze omgeving, terwijl de astronauten de mieren gebruiken om te kijken hoe het 'tunnelgedrag' van insecten is in de ruimte. Ze onderzoeken de pekelkreeftjes om te kijken of er op termijn schaaldieren kunnen worden gekweekt in de ruimte om astronauten van verse proteïnen te voorzien.
De astronauten gaan de robotarm van de Japanse startup Gitai gebruiken voor reparaties en andere kleine taken, meldt The Mainichi Shimbun. Chief Technology Officer Toyotaka Kozuki van Gitai zegt tegen de krant dat toekomstige modellen mogelijk zelfstandig de ruimte in kunnen om satellieten te repareren, maanbases te bouwen en grondstoffen te winnen op het oppervlak van de maan.
De lancering van de raketcapsule zou eigenlijk zaterdag hebben plaatsgevonden, maar werd uitgesteld vanwege het stormachtige weer. Uiteindelijk vertrok de raket om 3.14 uur lokale tijd in de nacht van zaterdag op zondag vanaf een lanceerinstallatie op het Kennedy Space Center in Florida.